THISTED: På en naturskøn skråning ned mod Limfjorden ved Thisted skal der bygges et hospice. Hvis det står til en gruppe ildsjæle.
– Vi vil skabe et sted, hvor man kan give omsorg og livshjælp til mennesker i den sidste tid.
Sådan lyder det fra sognepræst Anne-Mette Grønborg, Thisted, der er medlem af bestyrelsen for Hospice Thy.
Denne tanke er ikke ny, men det seneste år har initiativet for alvor fået vind i sejlene.
Donation af grund ved Limfjorden
Gruppen modtog i begyndelsen af 2024 en anonym donation af en smukt beliggende grund ned til Limfjorden ved Åsvej mellem Thisted og Vilsund – samt løfte om hjælp til driften af bygningen de første år. Derefter blev der indkaldt til stiftende generalforsamling i foreningen til etablering af Hospice Thy.
26. februar i år nåede foreningen op på 1000 medlemmer, og siden er det tal – altså på få uger – røget op på 1400 medlemmer.
– Det vælter ind med medlemmer, og vi er enormt taknemmelige for den store, lokale opbakning. Jeg tror, den skyldes, at alle har prøvet at miste en nær person. Og de fleste har en tanke om, at den sidste tid er vigtig, siger Kirstine Agger, praktiserende læge i Dokken – og medlem af bestyrelsen.
Kirstine Agger har som praktiserende læge i Thisted gennem 15 år set nødvendigheden af et hospice i Thy:
– Jeg ser jævnligt et behov, der ikke kan opfyldes. Der er næsten ingen i Thy, der kommer på hospice, og det handler om, at der er for langt til de tilbud, der er i dag, siger hun.
De nærmeste tilbud om hospiceophold ligger i Skive, Nørresundby og Hvide Sande.
Ulighed i sundhed
– I forhold til hospice har vi nærmest ø-status i Thy, og det betyder, at der er en kæmpe ulighed i sundhed, pointerer Kirstine Agger.
Hun understreger, at næsten alle mennesker som udgangspunkt ønsker at dø hjemme. Lægen og det palliative team på tværs af sygehus og hjemmepleje gør alt, hvad de kan for at støtte og hjælpe til dette ønske med døgnpleje og smertebehandling.
– Vi taler altid med patienter om, hvordan de ønsker den sidste tid skal være, og vi vil gå langt for at imødekomme ønsket om at være hjemme, så længe det er trygt for alle, understreger Kirstine Agger.
Nogle gange viser det sig bare, at det alligevel ikke er optimalt at blive hjemme i den allersidste tid. Kirstine nævner forskellige eksempler. Det kan være en situation, hvor en døende patient har mindre børn derhjemme, det kan være en enlig patient, der har brug for nærvær og omsorg døgnet rundt eller det kan være en patient med meget svære smerter.
– Et hospice i Thy vil kunne højne kvaliteten i den sidste tid for de mennesker, der ikke kan være hjemme. Man skal betragte et hospice som et specialiseret tilbud, siger den praktiserende læge.
Ingen tvivl om behovet
Styregruppen bag Hospice Thy har lavet en model, der er fagligt og økonomisk bæredygtig – og der arbejdes med fire palliative senge og fire hospicesenge plus fire fleksible pladser.
– Jeg er slet ikke i tvivl om, at vi vil kunne besætte pladserne. Der er et kæmpe mørketal, siger Kirstine Agger.
Sognepræst Anne-Mette Grønborg er en af dem, der oplever dette mørketal helt tæt på.
– I mit arbejde som præst møder jeg mennesker, der oplever den sidste tid som meget svær. Jeg ser, at svært syge og døende ældre bliver flyttet fra sygehuset til kommunens afklaringscenter – og måske indlæggelse igen. Jeg har set, at nogle ældre dør i den periode af skift, uvished og midlertidighed. Og det er ikke værdigt, mener hun.
Anne-Mette Grønborg er ikke i tvivl om, at alle fagpersoner gør deres bedste ud fra de vilkår, der er. Men hun synes ikke døden kan passes ind i det regneark, som sygehuse og plejehjem styres ud fra.
– Der er mennesker, der er så dårlige, at de har brug for omsorg og helhedspleje døgnet rundt, siger hun.
Det levede liv til det sidste
Hun kunne godt tænke sig, at døende mennesker kunne være et sted, hvor der var ro og rum – ikke kun til at dø men – til ”det levede liv til det sidste”.
– Vi burde som samfund have råd til omsorg for det hele menneske i den sidste tid, mener Anne-Mette Grønborg, der oprindeligt er uddannet diakon.
Hun forestiller sig, at der på et kommende hospice i Thisted kunne være tænkt på patienter og pårørende på en måde, så de pårørende kan slippe ansvaret for den plejemæssige del, så de netop kan være der for deres kære.
Hun kunne også forestille sig, at der blev tænkt i en praktisk indretning i æstetiske rammer, legerum til børn, præg af hjemlighed og muligheder for, at patienter og deres kære kan gøre dagligdags ting sammen: lave mad, når der er overskud til det eller bare nyde at være sammen. Der skulle være plads til at komme uden for på terrassen eller i parken.
På den måde kan et hospice give omsorg og tryghed til hele familien.
Styregruppen har for nyligt fremlagt deres visioner for sundhedsudvalget under regionsrådet i Nordjylland. Politisk opbakning – og en driftsoverenskomst med Region Nordjylland – er der behov for, hvis planen om et Hospice Thy skal realiseres.
– Vi har også haft møde med Thisted Kommune og fået vejledning om forskellige regler og planer, man skal tage bestik af. Vi har oplevet stor lydhørhed, siger Anne-Mette Grønborg.
Hun kunne ønske sig, at regionspolitikerne ville tage visionen til sig om at skabe et formidabelt sted for borgerne at leve den sidste tid.
Bredt sammensat bestyrelse
23. april er der generalforsamling i Hospice Thy, og Anne-Mette Grønborg ser meget optimistisk på fremtiden.
– Vi er en super god bestyrelse, der alle brænder for at få etableret et hospice her i Thy. Indimellem kæmper vi mod vindmøller, men vi mister ikke gejsten. Vi prøver altid at finde nye veje til at komme videre, understreger hun.
Bestyrelsen er bredt sammensat med forskellige fagligheder.
Foruden sognepræst Anne Mette Grønborg og praktiserende læge Kirstine Agger tæller bestyrelsen Kristian Quist, speciallæge i hæmatologi og fagspecialist i palliation samt leder af Team for Lindrende pleje på Aalborg Universitetshospital i Thisted, bygningskonstruktør Kim Bislev (formand), Lotte Bloch (næstformand), leder af Dragsbækcentret, sygeplejerske og kommunalpolitiker Ida Pedersen, tømrermester Brian Pedersen, forhenværende halinspektør Tonny Borggaard og sygeplejerske Nadja Gram.

Initiativgruppen bag et hospice i Thy har fået en byggegrund foræret af en anonym erhvervsmand. Grunden ligger syd for Thisted på en skråning ned mod Limfjorden. Foto fra Hospice Thy’s Facebookside.

Praktiserende læge Kirstine Agger er medlem af bestyrelsen i Hospice Thy.